onsdag 5 december 2012

Dopamin, kroppens må-bra hormon


Hej, jag heter Anna och jag är sockerberoende / sockermissbrukare.

En del människor föds med en genetiskt sårbarhet som gör att de lätt utvecklar ett beroende. Det finns flera droger som är "erkända beroendedroger" typ nikotin, alkohol, narkotika och på senare år har vi pratat om spelberoende, shoppingberoende, sexberoende mm.

Forskare har konstaterat att socker påverkar hjärnan på samma sätt som dessa droger och ändå är inte socker klassat som en drog.

Hjärnan producerar dopamin när kroppen anser att den gjort sig förtjänt av belöning. Dopamin gör oss tillfreds, avspända och vi klarar av mer påfrestningar. När hjärnan inte får sin drog skriker den efter mer och man får abstinens, huvudvärk, blir lättretlig och får förkylningssymtom bl a.

Äter man under lång tid för mycket socker/tar höga doser av en annan drog, sänker hjärnan produktionen av dopamin och man behöver större mängder för att få samma "kick". Detta skapar ett beroende som är svårt att ta sig ur, man vill bara ha mer och mer.

Man behöver hjälp för att återställa den biokemiska balansen och programmera om hjärnan. Det behövs nästan alltid en förändring av hela ens sätt att tänka och agera. Det är ett hårt arbete som man får jobba med resten av sitt liv och det finns frestelser överallt

Ska man klara det behöver man också ha förstående anhöriga som vill lära sig om beroendesjukdomar och sätta sig in i din situation.

För den som är sockerberoende är det nolltolerans som gäller, precis som för tex en alkoholist. Vi säger inte till en alkoholist att "han/hon kan väl ta ett glas bara en gång i veckan" eller "han/hon kan väl iallafall smaka nu när jag handlat och allt." Det får ofta en sockerberoende höra och ofta blir den som säger så förnärmad när man säger nej. 



Anna i ett kallt Sundsvall






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar